Fem muixeranga, fem patrimoni

Les Torres de l’Horta d’Alacant són una de les joies del patrimoni cultural material de la comarca de l’Alacantí. El passat 16 de maig, a la Torre de Bosch, tinguérem l’oportunitat de mostrar la muixeranga, part clau del patrimoni cultural immaterial valencià.

El passat 16 de maig de 2024, a poqueta nit, ens invitaren a la Muixeranga d’Alacant a actuar a la Torre de Bosch (Condomina-Alacant) per a un esdeveniment privat anomenat: “All Stars: Europe” organitzat pels propietaris de la Finca de la Torre de Bosch.

Es tractava d’oferir un sopar per a treballadors/es de diferents empreses d’àmbit europeu, on la nostra actuació anava a ser la sorpresa de la nit (segons ens van comunicar prèviament a la nostra actuació). Per a nosaltres, a banda òbviament d’obtindre uns ingressos que ens vindran molt bé per al finançament de la pròxima 8a Trobada de Muixerangues d’Alacant, l’objectiu fonamental era promocionar i difondre la nostra cultura popular motriu valenciana, la nostra pertinença i identitat a les arrels de la nostra terreta i fent allò que millor sabem fer, què és fer pinya, figures i torres humanes.

Per tant, l’espai era el més propici per a interactuar amb la història patrimonial de la Torre de Bosch (una de les moltes Torres de l’Horta d’Alacant), com a patrimoni singular i la nostra filosofia com a Muixeranga d’Alacant.

Pel que fa a l’espai físic, cal dir que la Torre de Bosch és un BIC (bé d’interés cultural) que es troba dins d’una parcel·la privada, i que va pertànyer a la família dels marquesos del Bosch (aquesta família va tenir càrrecs públics a Alacant a mitjan segle XVII i se’ls identifica com a cavallers). El seu ús ha anat canviant al llarg dels anys, i ha acabat dedicant-se a la celebració d’esdeveniments.

La torre està completament integrada en la casa. En el vestíbul de la casa, cal remarcar els dos arcs toscans de mig punt i tres crugies i, tanmateix, al costat del pou, es conserva una placa que indica que Tomàs Caturla la va ordenar construir en el segle XVI i encomanà la seua conservació als seus descendents. Cal ressaltar que tot el paviment de la casa encara està amb còdols granadins de dos colors, que recorden als de l’Arxiu Municipal d’Alacant.

Pel que fa a la nostra actuació, vam fer les figures següents:

 1. Pilars d’entrada: de tres i de dos

  2. La Senieta;

  3. Cinc en un peu;

  4. Roscana Neta.

   Després de la nostra entrada amb els pilars, el nostre company muixeranguer Hèctor Rubio, va fer un breu parlament en anglés per a explicar als assistents a l’esdeveniment la nostra idiosincràsia com a Muixeranga d’Alacant, els valors que transmetem a la nostra xicalla, així com el reconeixement de la nostra expressió cultural com a patrimoni cultural immaterial de la humanitat per la UNESCO a través de les Festes de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí.

   Per a nosaltres, sempre és un plaer, mostrar la nostra cultura i fer pinya, en un entorn tan privilegiat com són les Torres de l’Horta d’Alacant, aquest tresor patrimonial que tenim tant a l’abast els veïns i els visitants de la comarca de l’Alacantí.