La Muixeranga és una manifestació cultural valenciana, l’origen de la qual es perd en el temps. Probablement heretada dels àrabs, tenim constància escrita a partir del segle XVIII quan entra a formar part de les Processons de la Mare de Déu de la Salut a Algemesí.
Antigament estesa per tot el Regne de València com a Moixigangues o Ball de Valencians, es va anar perdent quedant hui en dia algunes d’estes manifestacions històriques conservades en certes poblacions. Les “Colles Tradicionals” serien la Muixeranga d’Algemesí, el Ball de Negrets de l’Alcúdia, el Ball de Varetes del Forcall, els Dansants de Peníscola i la Mojiganga de Titaguas.
Entre finals del segle XVIII i principis del XIX, i evolucionats del mateix Ball de Valencians del que procedixen les Muixerangues, comencen a fer-se a Catalunya els Castells. A Catalunya es va eliminar tota referència al ball i només es van quedar amb la construcció de la torre, arribant a fer estructures impossibles.
A les comarques del sud no existixen referències de grups que de manera organitzada i habitual practicaren Ball de Valencians, tanmateix, sí se sap que es feien torres humanes de forma espontània per joves que les feien per diversió. També en algunes poblacions es feien torres de “quintos” en les festes.
L’any 2014, apareix a la capital de l’alacantí un grup de gent decidida a recuperar aquesta tradició a les comarques del sud. Neix la Muixeranga d’Alacant que treballa amb l’objectiu de promoure les construccions de torres humanes com a una de les manifestacions més originals de la cultura valenciana.