La Muixeranga d’Alacant, guardonada amb el VIII Premi El Tempir en la categoria de Sud

Com cada any, El Tempir concedeix els seus premis en tres àmbits o categories territorials ben diferents: Elx, el migjorn valencià i el País Valencià. Així, la concessió dels premis converteix els guardonats en autèntics referents a seguir per a totes les persones i sectors socials que creuen en un altre model possible de país des d’un punt de vista econòmic, social, mediambiental, lingüístic i cultural.

Enguany, la Junta Directiva d’El Tempir ha decidit atorgar el VIII Premi El Tempir en la categoria de Sud a la Muixeranga d’Alacant per diversos motius (extret del seu web):

  1. La Muixeranga d’Alacant representa un magnífic exemple de recuperació d’espais per a la valencianitat lingüística i cultural a la capital de l’Alacantí. En conseqüència, cal destacar el gran paper vertebrador i cohesionador que duen a terme, així com l’extensió de complicitats amb altres sectors, com ara l’educatiu, a fi d’estendre l’estima pel moviment muixeranguer i la integració de nous membres.
  2. Un tret identitari de la Muixeranga d’Alacant és el seu compromís ferm amb moviments i causes socials ben diversos, que abracen el feminisme, la diversitat afectivosexual, la lluita contra la violència de gènere, els drets humans, etc. Per tant, les diverses maneres de combinar la cultura popular valenciana amb la implicació en les causes socials i solidàries més significatives fan de la Muixeranga d’Alacant un model associatiu digne de ser emulat arreu.
  3. La Muixeranga d’Alacant s’ha convertit en símbol identitari no sols alacantí sinó també del migjorn valencià per la manera com ha recuperat el nostre patrimoni festiu i cultural. De fet, ha sabut canalitzar de manera molt reeixida els desitjos de totes les persones que volen participar en la nostra cultura popular i integrar-s’hi.
  4. Les trobades muixerangueres en què participen, les activitats culturals que desenvolupen al llarg de l’any i les actuacions que realitzen, sobretot arreu del sud, han provocat que ells siguen exemple palpable que una altra Alacant i un altre sud és possible d’aconseguir i de fer realitat.
  5. Menció especial mereix l’aplec de colles muixerangueres que cada any els d’Alacant han organitzat: primer, sota la denominació de diada, i actualment, de trobada. Cal ressaltar el caràcter pioner d’aquestes trobades muixerangueres a Alacant per la convocatòria de colles d’arreu del país, cosa que han constituït una aportació ben significativa des del migjorn vers la gestació i la creació de l’actual Federació de Coordinadora de Muixerangues, que agrupa vint-i-una colles de tot el País Valencià.

Podeu trobar més informació ací: https://eltempir.cat/la-muixeranga-dalacant-guardonada-amb-el-viii-premi-el-tempir-en-la-categoria-de-sud/